Ochii umani sunt o trăsătură unică a fiecărei persoane, asemănătoare cu o amprentă. Nici două persoane nu împărtășesc exact aceeași formă, culoare și aspect al ochilor lor. Diversitatea culorilor ochilor, de la maro la verde, contribuie la unicitatea noastră individuală. Dar care culori ale ochilor sunt cele mai comune și care sunt cele mai rare?
Ochii căprui
Dominând la nivel global, ochii căprui se estimează că sunt prezenți la aproximativ 70-90% din populația mondială. Această culoare a ochilor are cea mai mare cantitate de melanină, oferind protecție naturală împotriva soarelui.
Ochii culoarea alunei
Ochii culoarea alunei, caracterizați printr-un amestec de auriu, maro sau pete verzi pe margini, au o cantitate semnificativă, dar nu cea mai mare de melanină. Ei reprezintă un mozaic frumos de culori de ochi.
Ochii albaștri
Ochii albaștri se găsesc la aproximativ 8% din populația globală. O mutație genetică care a apărut cu mii de ani în urmă a dus la dezvoltarea acestei culori a ochilor, care, cred cercetătorii, poate fi urmărită până la un singur strămoș.
Ochii verzi
Cu numai aproximativ 2% din populație având ochii verzi, aceștia sunt printre cele mai rare culori de ochi. Acești ochi au o cantitate de melanină mică până la moderată.
Ochii gri
Ochii gri sunt mai rari decât ochii albaștri, doar 3% din populația mondială avându-i. Această culoare este probabil datorată unui conținut mai mic de melanină și unei compoziții stromale specifice care dispersează lumina diferit, oferind ochilor un aspect argintiu.
Ochii chihlimbarii
Ochii chihlimbarii, care au un ton solid gălbui, auriu sau cupru, reprezintă un mic procent din populație. Acești ochi se găsesc de obicei la persoanele de origine spaniolă, asiatică, sud-americană sau sud-africană și sunt lipsiți de pete maro, verzi sau portocalii.
Dacă doriți să vedeți cum arătați cu o altă culoare a ochilor, am adunat o listă cu cele mai bune locuri pentru a cumpăra lentile de contact colorate online, astfel încât să puteți încerca cu ușurință o altă culoare a ochilor.